Kennedy & Violich Architecture, Ltd.

Web
Web
Web
Web
Web
Web
Web
Web
Web
Web
Web
Web
Web
Web
Web


The form of the new laboratory building completes the Science & Engineering Quad and creates a new public identity for the study of Big Data at the University of Rochester.

The Institute for Data Sciences anchors the new Sciences & Engineering quad at the University of Rochester. Completed in 2017, the 63,000 GSF building enables breakthrough cross-disciplinary research in science, computation, robotics and engineering.

The interiors of the Institute for Data Sciences follow the sloped landscape and provide collaboration and work areas, shared lounges, and overlooks.

Acoustic data screen panels wrap the state-of-the-art auditorium.

A twisting steel stair connects the ground floor lobby to study spaces in the second floor gallery, overlooking the quad.

Flemish bond brickwork projects through the thin facade to create data streams inspired by the research occurring within the building. Snow rests on the projecting brickwork, freezing digital ‘snow flakes’ on the facade.

Shadows from the projecting brick data streams activate the facades, creating dynamic surfaces that communicate natural, environmental “data” across the days and seasons.

The South Facade at dusk. The window pattern is inspired by punch cards, an early tool to represent digital information.

Kennedy & Violich Architecture, Ltd.
10 Farnham St

Institute for Data Sciences


Wegmans Hall is the signature focus of the University of Rochester’s Strategic Plan to leverage information technology in a new educational model for cross-disciplinary research and innovation. Designed to LEED Silver standards, the program provides offices, flexible labs, a 350 seat auditorium and the Goergen Institute of Data Science.

The massing unites two campus geometries: it completes the Science & Engineering Quadrangle and offers a new public face to the Genesee River. Collaboration spaces are integrated into a generous, public circulation sequence, which leads to a double height x-lab public space that overlooks the Quadrangle and links to Hopeman Hall. Along this public circulation, large vertical glazed bays on the east, south, and west facades are designed to “breakthrough” the hung masonry envelope to express double-height collaboration zones and shared overlooks that admit natural light deep into the building interior. A double-height curtain wall on the first and second levels interlocks with the figure of hung brick on the upper floors and expresses the Data Science’s mission to create an open and collaborative research culture that engages the green space of the Engineering Quad.


BACK TO PROJECT

T: 617 442 0800
F: 617 442 0808

PROJECT DATA


Date: 2017
Status: Completed
Client: University of Rochester
Location: Rochester, NY



Design Team:

Frano Violich, FAIA; Managing Principal
Sheila Kennedy, FAIA; Principal Consulting on Design
Alex Shelly, AIA; Project Architect/ Project Manager
Shawna Meyer, AIA, LEED AP; Project Architect
Ben Widger, Robert White, Belinda Valenti, Diana Tomova, Kyle Altman, Daniel Sebaldt, Allan Delesantro, Blair Ekleberry, Alex Gormley

Architect: Kennedy & Violich Architecture, Ltd.
Structural Engineer: BuroHappold Engineering
MEP & Envelope: IBC Engineering
Civil Engineer: T.Y. Lin
Contractor: Welliver
Code Consultant: Jensen Hughes Associates Inc.